De ce pozitia copilului mic este ca broscuta sau in W? Ce este anteversia femurala? Cum prevenim coxa antetorsa?
Pozitia caracteristica a copilului mic in sezut este ca in imaginea alaturata si chiar mai accentuata. Acest lucru se datoreaza caracteristicilor diferite fata de adult la nivelul femurului (osul coapsei). Acest os este cel mai lung al organismului. Are o forma caracteristica ce prezinta la partea superioara capul femural - ca o bila - care normal se afla in articulatia soldului; se continua cu partea lunga ce este denumita diafiza iar inferior se afla cei doi condili femurali care fac parte din articulatia genunchiului.
La copilul mic exista o rotatie spre inainte a capului femural fata de celelalte elemente (rotatie care poarta denumirea de anteversie femurala). Acest lucru va duce la cresterea rotatiei interne a coapsei (copilul duce foarte usor piciorul in interior). Cel mai usor se vede cand copilul alearga sau este obosit cand nu mai are capacitatea sa se concentreze si sa redreseze pozitia astfel incat el incaleca picioarele si de multe ori cade impiedicandu-se. Atunci cand copilul mic se aseaza pe covor prefera sa se aseze in genunchi si sa-si tina picioarele in lateral – pozitia de broscuta sau W. In aceasta pozitie articulatia soldului se simte natural la varsta mica astfel ca majoritatea celor mici o adopta pana la varsta de 3-4 ani.
Avand aceasta caracteristica a femurului pozitia de mers a copiului mic este cu picioarele in interior in opozitie cu adultul care merge cu ele in rotatie externa. Acest lucru duce la ingrijorarea parintilor si prezentarea la medicul ortoped pediatru.
Ce este bine de stiu: anteversia femurala este caracteristica copilului mic si se corecteaza spontan odata cu cresterea. Corectia este realizata de catre musculatura care produce rotatia externa a coapsei cu conditia ca persoana sa renunte la pozitia aceasta de W - concret copilul sa fie invatat sa stea cu membrele inferioare intinse in fata sau cu ele incrucisate “turceste”.
Corectia naturala se face cata vreme copilul este in crestere dar dupa varsta de 8-10 ani este mult mai lenta. In viata adulta lipsa corectiei anteversiei femurale duce la o functionare diferita a articulatiei soldului fapt care nu este urmat de fiecare data de boala dar prin sumatie cu diverse alte posturi poate determina o suferinta a unei articulatii a membrului inferior. Aceasta caracteristica poarta denumirea de coxa antetorsa ce implica o rotatie anterioara mai mare decat normalul pentru varsta.
Recomandarea mea generala este ca parintii sa-si sprijine copiii sa faca efort fizic, sa le limiteze pozitia de stat ca broscuta fie prin invatarea altor pozitii (vezi mai sus) fie prin cumpararea de mobilier pt varsta lor (masuta si scaunel). Ortopedul pediatru va observa la controlul anual diminuarea rotatiei interne a coapsei fapt care confirma dezvoltarea copilului catre o pozitie femurala naturala.