Infasatul traditional – riscuri pentru soldul bebelusului

 

Pentru ca suntem romani si europeni este in traditia noastra sa ne infasam copiii. De altfel ca noi si populatia nativa din America de Nord dar si alte populatii de pe glob isi infasa bebelusii.

De ce? Ca sa fie mai linistiti, sa doarma mai bine sau pentru multe alte motive unele adevarate altele nu.

Riscurile pentru sold insa sunt uriase, vorbind atat din punct de vedere medical, ortopedic dar si din statisticile care arata frecventa luxatiilor de sold in zonele unde parintii isi infasa nou-nascutii.

Articulatia soldurilor bebelusului nu este complet formata la nastere astfel incat este foarte important modul cum este ingrijit in primele luni. In regiunile din lume unde copiii sunt infasati stans exista un numar foarte mare de luxatii de sold. Acolo unde copiii sunt tinuti cu picioarele departate, pe soldul sau spatele mamei de obicei, frecventa luxatiei de sold este foarte mica. In prezent se cunoaste ca luxatia de sold este in general o boala evolutiva, in foarte putine cazuri fiind prezenta la nastere.

Important este de asemenea sa stabilim care este riscul bebelusului proaspat nascut sa dezvolte o luxatie de sold pentru ca unii au articulatia mai buna, cupa bazinului este mai adanca si atunci articulatia este mai stabila pe cand altii au o articulatie putin dezvoltata cu riscuri mari de a se luxa curand. In prezent metoda folosita este asocierea dintre consultul ortopedic si ecografia de sold - metoda care pune diagnosticul corect inca de la nastere in peste 98% dintre copiii examinati. Este una dintre metodele cu cel mai ridicat procent de reusita.

Motoda de infasat traditionala in care coapsele copilului sunt apropiate (si de multe ori legate printr-un cordon sau panglica) este cea mai nociva. Exista metode mai putin traumatizante de a infasa nou-nascutul lasandu-i spatiu sa miste picioarele sau infasandu-l direct in pozitia in care genunchii lui sunt departati si coapsele sunt impinse spre abdomen (pozitia fetala).

Nu toti copiii sunt la fel de linistiti si nici toti parintii nu sunt la fel de calmi cand copilul este agitat. Cautati metoda cea mai apropiata de necesitatile familiei dumneavoastra tinand cont de riscurile la care va expuneti. In prezent exista destui oameni deschisi sa va ajute in acest domeniu extrem de sensibil al ingrijirii nou-nascutului - dar trebuie sa faceti pasul primii spre a intreba si a va informa corect.

Autor-Ortopedie-pediatrica
Despre autor

Numele meu este Cristian Oana, sunt medic ortoped pediatru de peste 10 ani. Cred in relatia medic pacient si nu cred in medicina ca industrie. Ne putem vedea si pe Google+,Facebook sau pe pagina de contact.