Ce este piciorul tal valg si cand sa ne ingrijoram?
Este o pozitie vicioasa evidentiata postnatal in care piciorul nou nascutului este lipit sau aproape lipit de fata anterioara a gambei (talusul) si calcaiul este deviat in afara (valgul). Acesta pozitie este pusa pe seama imbalantei musculare dintre loja anterioara (uneori si cea laterala) si cea posterioara a gambei, mai precis musculatura anterioara trage puternic de picior fara sa aiba un raspuns de aceeasi intensitate din partea celei posterioare. Ca urmare piciorul tal valg (sau talus valgus) are ca expresie clinica urmatoarele elemente:
- talusul – respectiv fata dorsala a piciorului este lipita sau aproape lipita de fata anterioara a gambei
- valgusul – respectiv calcaiul este deviat in afara
- retractia musculaturii lojei anterioare a gambei evidentiata de limitarea sau imposibilitatea corectarii pozitiei de talus
- retractia musculaturii lojei laterale ce duce la pozitia de valgus
Aceste elemente sunt cele care pun diagnosticul si ne orienteaza asupra gravitatii formei clinice.
Semne de ingrijorare
Retractiile musculare (scurtarea muschilor) gambieri anteriori si/sau laterali care blocheaza piciorul. Cu cat aceste retractii sunt mai importante cu atat tratamentul trebuie sa fie mai atent condus iar de multe ori prima linie in aceste cazuri este imoblizarea gipsata in pozitie de maxima corectie.
Tratamentul este de recastigare a pozitiei fiziologice, eliminarea retractiilor musculare si recastigarea balantei musculare. Pentru aceste obiective se combina tratamentul kinetoterapic cu cel ortotic (imobilizare) astfel incat primul cauta prin miscari pasive si stimulari sa refaca tonicitatea musculara iar cel de-al doilea sa pozitioneze din ce in ce mai corect piciorul.
Durata tratamentului este variabila in functie de gravitate si momentul prezentarii, scopul fiind acela de a avea piciorul echilibrat in momentul ridicarii copilului in pozitie ortostatica (in picioare) si apoi in mers , pentru a oferi stabilitate. Nu de putine ori un pacient se intoarce pentru o recidiva dupa ce evolutia a fost favorabila sub tratamet. Acest lucru se intampla deoarece forta musculaturii posterioare a gambei nu este complet refacuta iar tratamentul a fost intrerupt prea devreme.
Prognosticul bolii este favorabil desfasurarii unei activitati normale in conditiile unui tratament corect condus fara nicio restrictie in viitor.
Exista cateva motive care duc la conflictul intre parinti si medic:
- tratamentul ortotic ce presupune imobilizari succesive in aparate/orteze gipsate
- tratamentul kinetoterapic ce rapeste timp si resurse parintilor
Piciorul tal valg nu este o malformatie ca atare daca tratamentul este inceput corect si la timp rezultatele sunt spectaculoase. De multe ori parintii pot sa participe prin masaj la succesul terapiei. In cazurile in care este nevoie de imobilizari in gips, 2-3 sedinte de cate 1 saptamana, in general, rezolva mare parte din retractiile importante, ca urmare aceasta perioada nu este lunga nici macar in cazurile cele mai grave.
Este important sa stiti ca piciorul tal valg se asociaza pana la 10% cu displazia de sold de aceea va recomand un consult ortopedic complet si o ecografie de sold pentru a descoperii la timp aceasta patologie si a initia un trament mai usor de suportat si cu rezultate mai bune la varsta mica.