Scolioza este deformarea in plan frontal a coloanei vertebrale prin aparitia de curburi anormale. Planul frontal este cel care ni se ofera la inspectia anterioara sau posterioara, in cazul nostru, fiind vorba de coloana vertebrala, este posterior. Desigur aceasta definitie este destul de simplista deoarece foarte rar o deformare intereseaza un singur plan, poate cel mai bine ar fi sa spunem ca deformarea are o amplitudine mai mare in planul frontal sau ca se observa cel mai bine in acest plan.

Exista cateva clasificari ale deformarii in functie de varsta la care apare (infantila, juvenila, a adolescentului), asociatia cu boli neurologice sau de colagen (neurofibromatoza, maladia Marfan, Ehlers-Danlos), in functie de localizarea curburii sau curburilor si in functie de marimea curburii. Dintre toate tipurile de scolioza cea mai frecventa este cea idiopatica (careia nu i se poate stabilii cauza de plecare) ce apare in jurul varstei adolescentei si intereseaza in special fetele.

Ce se observa la examenul clinic in afara de curbura sau curburile coloanei vertebrale sunt urmatoarele:

  • nivelul umerilor si cel al bazinului (important pentru a stabilii daca scolioza este echilibrata sau nu)
  • inegalitate aparenta sau constituita a membrelor inferioare (poate fii cauza de debut)
  • supletea coloanei si tendinta curburii la incercarea de redresare a ei
  • gradul de rotatie vertebrala (este motivul principal de a afirma ca definitia pe care am dat-o la inceput este oarecum mai mult didactica si simplista deoarece deformarea este mai complexa)

Observatia clinica este insotita de un set de filme Rx care pe de o parte certifica diagnosticul si pe de alta parte il completeaza. La sfarsitul examenelor se precizeaza curbura sau curburile, marimea lor, gradul de echilibru si de redresare, rotatia vertebrala, asocierea cu alte boli. Toate acestea duc excluderea unui diagnostic de scolioza functionala (care in linii mari nu e insotita de rotatie vertebrala, este supla, are curburi de mici dimensiuni) dar mai ales la stabilirea planului terapeutic.

Coloana vertebrala, schema ortopedie-pediatrica.ro

Ca in marea majoritate a diagnosticelor ortopediei pediatrice terapia are 3 paliere: observatia - asociata sau nu cu kinetoterapia in cazurile usoare, ortezarea - asociata cu kinetoterapia in cazurile medii si chirurgia in cazurile care au depasit primele doua stadii. Deciziile incadrarii intr-o categorie sau alta sunt stabilite in principal de masurarea unghiului curburii pe radiografie numit unghiul Cobb. Astfel pana la 20 de grade scolioza este considerata usoara, intre 20 si 40 medie si peste grava. Dar exista si alte criterii in stabilirea tratamentului: varsta osoasa (apreciata pe o radiografie de bazin) care ne arata cat mai are de crescut copilul si implicit care este predictia de deformare in continuare a coloanei; echilibrarea scoliozei – una echilibrata este usor de suportat in sensul ca evolutia ei este mult mai lenta ceea ce o scoate din categoria scoliozelor ce necesita operatie in cazul unor curburi de 40-50 de grade; asocierea cu alte boli neuromusculare sau de colagen care au risc mai mare de deformare rapida.

 

In general scolioza beneficiaza de tratament conservator dar de durata, pacientii fiind instruiti sa urmeze tratamentul zilnic pana la terminarea cresterii coloanei vertebrale (cum am spus se apreciaza pe radiografia de bazin in functie de varsta osoasa). Kinetoterapia are rolul de a pastra sau reda supletea coloanei vertebrale. Medical nu este considerata un tratament eficace - ca atare medicul va recomanda foarte rar acest tip de tratament (la noi este recomandata excesiv, parintii si copiii sunt gresit informati asupra rolului ei si uneori sunt pierdute etape critice de tratament eficace). Corsetul sta la baza tratamentului curburilor medii scopul lui fiind de a mentine coloana la acest grad de deformare din momentul prezent si nu de a corecta curbura. Intradevar exista destule cazuri in care corsetul reduce curbura initiala. Daca faza tratamentului conservator a trecut fie datorita unui grad mare a curburii fie unei evolutii rapide chiar cu tratament conservator momentul operator nu trebuie amanat deoarece pe de o parte operatia va fi suportata mai usor (timp mai mic intraoperator, functie pulmonara aproape de normal, posibilitatea corectiei curburii in totalitate fara tensiuni asupra materialului de sinteza).

Citeste si materialul urmator despre curburile cifotice.

Autor-Ortopedie-pediatrica
Despre autor

Numele meu este Cristian Oana, sunt medic ortoped pediatru de peste 10 ani. Cred in relatia medic pacient si nu cred in medicina ca industrie. Ne putem vedea si pe Google+,Facebook sau pe pagina de contact.