Descopera la timp displazia de sold a bebelusului tau pt a evita luxatia soldului

 

Displazia de sold a nou-nascutului este o deformare morfo-functionala a arhitecturii soldului ce duce in final la luxarea acestuia. Trebuie departajata de luxatiile patologice un termen care defineste luxatiile de sold suprapuse altor boli sau sindroame.

Ce este de subliniat:

  • De cele mai multe ori luxatia nu este produsa in momentul nasterii
  • Modificarile arhitectonice nu sunt fixe ci evolutive
  • Complexul functional (ma refer la musculatura si aparatul ligamentar) sufera si el modificari adaptative

De ce am facut aceste precizari:

  • din momentul nasterii exista un interval favorabil in care se poate incerca un tratament ortopedic
  • acest lucru presupune ca prin acest tratament evolutia sa se faca spre stabilizarea articulatiei (atat arhitectural cat si functional) cat timp aceste componente nu capata un caracter fix (sau mai degraba putem spune nemodificabil prin tratament ortopedic)
  • cat timp exista premisele ca se poate influenta dezvoltarea articulatiei spre stabilitate se va incerca tratamentul ortopedic aceasta implicand din partea parintilor consultul de specialitate cat mai devreme pentru nu a fi pusi in fata unui diagnostic intr-o faza inaintata

Cele mai multe cazuri de displazie de sold tratate din perioada de nou-nascut evolueaza favorabil fiind cunoscut potentialul de recalibrare a structurilor cartilaginoase odata ce articulatia este pozitionata corect. Mijloacele ortopedice constau din diferite aparate ortotice amovibile sau chiar aparate gipsate. Acestea cauta in special sa mentina soldurile in pozitie de abductie asociata cu flexie (genunchii inspre abdomen si coapsele desfacute - pozitie de "M").

 

Cum se stabileste diagnosticul?

 

Parintii sunt alarmati de o asimetrie a cutelor fesiere sau de pe coapsele copilului, o abductie asimetrica sau redusa (abductia coapselor = desfacerea picioarelor), cazuri de luxatie de sold in familie, diferite click-uri la mobilizarea copilului in zona soldurilor. Cand se ridica si merge se observa o asimetrie de inaltime a membrelor ca si cum unul este mai scurt sau asa numitul mers leganat ca de rata. Semnele de alarma aduc parintii cu copilul la medicul ortoped pediatru care dupa evaluare clinica recomanda in functie de varsta copilului si o evaluare imagistica in cazul in care este necesar: ecografie de sold sau radiografia de sold.

 

Odata stabilit diagnosticul si forma (momentul) bolii se incepe tratamentul. Daca prezentarea s-a facut foarte aproape de nastere evaluarea se face prin examen clinic si  ecografie de sold  iar tratamentul de cele mai multe ori implica purtarea unui aparat de abductie. Daca s-a pierdut momentul favorabil initial sau modificarile gasite sunt avansate se imobilizeaza soldul in aparat gipsat. Daca copilul a inceput sa mearga iar soldul este luxat deja de cele mai multe ori este nevoie de tratament chirurgical.

In cazurile in care a fost necesara imobilizarea gipsata si/sau tratamentul chirurgical pacientii vor urma un tratament kinetoterapic pentru refacerea articulatiei din punct de vedre functional.Pacientii se vor urmarii pana la terminarea cresterii de catre medicul ortoped pediatru si se vor corecta diversele sechele. Aceste sechele sunt datorate fie persistentei unui grad de incongruenta articulara fie aparitiei de noi probleme.

 

Ca o concluzie se poate spune ca luxatia congenitala de sold (in sens mai larg dar si mai corect displazia de sold) este o boala cu prognostic variabil de la favorabil cu restitutia arhitecturii si functiei pana la sechele ce duc la artroza articulara. Prognosticul este influentat de mai multi factori cel asupra caruia pot interveni parintii este prezentarea la medic cat mai devreme (de la nastere). Acest lucru poate parea un cliseu dar complexitatea tratamentului, resursele alocate de societate , medic si familie sunt cu adevarat influentate chiar si prin inlaturarea acestui factor care astfel devine unul major. Nu de putine ori medicul este frustrat cand este pus in situatia de a trata un copil cu luxatie de sold deja constituita la varsta mersului stiind prognosticul probabil comparativ cu prognosticul in care pacientul ar fi fost adus in perioada postnatala imediata.

 

Citeste si despre ecografia de sold

Autor-Ortopedie-pediatrica
Despre autor

Numele meu este Cristian Oana, sunt medic ortoped pediatru de peste 10 ani. Cred in relatia medic pacient si nu cred in medicina ca industrie. Ne putem vedea si pe Google+,Facebook sau pe pagina de contact.