Cifoza este deformarea coloanei vertebrale in plan sagital (din lateral) ce consta fie in accentuarea curburii in zona toracala fie in stergerea curburii lombare sau zonei toraco-lombare. Cifoza care intereseaza cel mai frecvent copilul este denumita cifoza dorsala juvenila sau maladia Scheuermann. Aceasta are cateva caracteristici care o diferentiaza de alte tipuri cum sunt cifozele congenitale, cele din bolile neuromusculare, postinflamatorii, posttuberculozice.

 

Trebuie precizat de la inceput care este gradul normal de cifoza fiziologica, iar acesta este de 20-45 de grade in regiunea toracica. Lombar exista natural o curbura inversa ce poarta denumirea de lordoza astfel, daca aceasta este diminuata, se vorbeste deasemenea de cifozarea zonei lombare. Ca si in cazul scoliozei examenul clinic este sustinut de o serie de imagini radiologice fara de care nu se poate stabilii exact gradul afectarii coloanei si eliminarea celorlalte tipuri de afectiuni cifotice.

Asadar, la medic se prezinta un pacient in jurul varstei de 12 ani, care prezinta o curbura cifotica accentuata, cu vertebra din varful cifozei ce proemina dand impresia unei curburi ce se accentueaza brusc. Curbura este greu si partial reductibila. Daca se afla in regiunea toracica poate prezenta dureri de intensitate scazuta si discontinue, dar daca se afla mai jos in regiunea toraco-lombara sau lombara de cele mai multe ori durerile sunt prezente si constante, de intensitate medie. Examenul neurologic poate evidentia afectarea nervilor medulari in special pentru regiunile joase. De asemenea musculatura posterioara a coapselor prezinta retractii (muschii ischio-gambieri).

Filmul radiologic ne va evidentia marimea cifozei si trei caracteristici care practic pun diagnosticul:

  • deformarea unghiulara a cel putin 3 vertebre consecutive cu cel putin 5 grade (o caracteristica ce apare cand boala este constituita)
  • neregularitati ale platourilor vertebrale
  • ingustarea discului intervertebral
Coloana vertebrala, schema ortopedie-pediatrica.ro

Pe langa aceste semne mai poate exista unul dar care nu este caracteristic (inteleg prin aceasta ca poate lipsi si dar si ca poate fi  prezent si in alte afectiuni). Acesta se cheama noduli Schmorl si reprezinta expresia radiologica a protuziei discale in spongioasa vertebrei (adica discul intervertebral lasa o amprenta in partea mai moale a corpului vertebral).

Nu orice atitudine cifotica din preajma adolescentei este consemnata ca boala si nu trebuie cazut in aceasta capcana, cunoscut fiind ca la acesta varsta apar caracterele sexuale secundare si, in special fetele, tind sa ascunda acest fapt prin adoptarea unei pozitii cifotice, cu umerii adusi anterior (cazuti in fata). Aceasta pozitie este usor corectabila,  prezinta o curbura blanda nu cu caracterul angular precizat mai sus. Vizita la medicul ortoped pediatru va pune diagnosticul corect si va linisti parintii si copiii in ceea ce priveste prognosticul.

In ceea ce priveste celelalte cifoze acestea au in general o angulare si evolutivitate mai mare fapt care duce la riscuri mai mari de afectare neurologica si de aici necesitatea stabilirii unui diagnostic mai precoce urmat de un tratament mai agresiv.

Tratamentul este impartit in trei nivele: cifozele usoare 40-60 de grade - tratament kinetoterapic , pentru pastrarea sau revenirea supletii coloanei vertebrale, cele moderate (60-75 grade) si cele severe (peste 75 de grade) orteze de corectie care se justifica aproximativ 2-3 ani cand coloana vertebrala este inca in crestere. Corsetul se poarta tot timpul 2 ani apoi inca un an cateva ore pe zi. Tratamentul chirurgical se adreseaza coloanei mature cu cifoza severa. Coloana toraco-lombara si cea lombara raspund in general bine la tratament kinetoterapic doar putine cazuri necesitand interventie chirurgicala.

 

Citeste si articolul scolioza.

Autor-Ortopedie-pediatrica
Despre autor

Numele meu este Cristian Oana, sunt medic ortoped pediatru de peste 10 ani. Cred in relatia medic pacient si nu cred in medicina ca industrie. Ne putem vedea si pe Google+,Facebook sau pe pagina de contact.