Exista cateva particularitati ale fracturilor la copiii fata de adulti. Acestea vor duce la prognostice si terapii diferite:

  • Elasticitatea crescuta a oaselor
  • Periostul gros
  • Existenta cartiajelor de crestere
  • Capacitatea de consolidare si vindecare mai rapida
TraumaFracturi

Prima caracteristica va duce la forme particulare de fracturi. Momentul traumatic este moderat iar osul copilului fiind mai elastic se deformeaza in directia fortelor exercitate asupra lui. Acest lucru poate duce la aparitia formelor de fractura incompleta (deformare plastica, fractura in lemn verde, fractura tasare). Examenul radiologic poate sa arate schimbari minore sau sa treaca neobservat – fapt care poate avea consecinte viitoare nedorite in cazul in care traumatismul s-a produs prin rotatie|rasucire care va duce la o consolidare in pozitie vicioasa. De aceea recomandarea este de a se efectua 2 incidente radiologice in planuri perpendiculare.

Periostul (foita care inveleste osul ca un manson) este cu atat mai gros cu cat copilul este mai mic. El are rol in nutritia osului dar in cazul copiilor si rol mecanic. Astfel daca traumatismul initial este suficient de puternic sa rupa osul dar nu sa rupa si aceasta membrana de protectie consecintele sunt bune: 1.aceasta bariera mecanica va tine fragmentele osoase apropiate si 2.hematomul care apare dupa producerea fracturii va fi integrat ca parte a procesului de consolidare si apoi vindecare. De aceea in multe cazuri de fractura la copii indicatia este de rezolvare ortopedica: 1.astfel pastrezi hematomul si ai o baza in consolidare si 2.periostul a tinut capetele osoase apropiate astfel facand mai facila reducerea fracturii.

Existenta cartilajelor de crestere duce la o forma particulara de fractura. Practic aceste cartilaje sunt zone cu rezistenta traumatica scazuta si sunt sensibile la traumatismele prin forfecare|alunecare. Aceste tipuri de fracturi necesita ingrijire atenta si urmarire cel putin 2 ani de la consolidarea fracturii deoarece exista posibilitatea ca traumatismul sa fi dus la afectarea cartilajului de crestere si consecutiv sa apara devieri de ax sau oprirea|incetinirea procesului de crestere.

 

Capacitatea naturala a copiilor de a se vindeca mai rapid aduce cu sine tratamente mai putin agresive, durata mai mica de imobilizare si prognostic mai bun.

Autor-Ortopedie-pediatrica
Despre autor

Numele meu este Cristian Oana, sunt medic ortoped pediatru de peste 10 ani. Cred in relatia medic pacient si nu cred in medicina ca industrie. Ne putem vedea si pe Google+,Facebook sau pe pagina de contact.