Ortopedie-pediatrica Membrul superior

Avand in vedere ca membrele superioare nu au aceleasi solicitari (in special forta gravitationala) pe care le au cele inferioare patologia asociata lor este de cele mai multe ori mai blanda.

La varsta de nou-nascut patologia traumatica din timpul nasterii si patologia malformativa sunt cele care domina. Si pentru una cat si pentru cealalta amploarea initiala este cea care marcheaza prognosticul cat si tratamentul imediat.

Dupa primul an de viata patologia musculara asociata unei leziuni a sistemului nervos devine mai evidenta (tetrapareza sau hemipareza spastica). Apoi cu cat copilul are o viata mai activa patologia traumatica (in special fracturi de oase lungi specifice copilului) este cea care primeaza in randul prezentarilor la medicul ortoped pediatru.

Asociat acestei patologii se observa in unele cazuri vicii de crestere asociate de cele mai multe ori cu leziuni ale cartilajelor de crestere (a nu se confunda cu cele articulare) in special la nivelul articulatiei cotululi prin lezarea cartilajului humeral distal.

Tumorile osoase benigne in special chistul osos esential sunt descoperiri intamplatoare la examinarea radiologica pentru alte patologii sau sunt asociate cu fracturi dupa traumatisme minore. De multe ori urmarirea este conduita ce se recomanda acestei patologii dupa consolidarea fracturii asociate, vindecarea sau diminuarea volumului tumoral fiind foarte frecvente.

Autor-Ortopedie-pediatrica
Despre autor

Numele meu este Cristian Oana, sunt medic ortoped pediatru de peste 10 ani. Cred in relatia medic pacient si nu cred in medicina ca industrie. Ne putem vedea si pe Google+,Facebook sau pe pagina de contact.