Pozitia intrauterina nu este cea mai confortabila dar permite fatului o dezvoltare armonioasa. De multe ori insa imediat dupa nastere se constata de catre parinti pozitii ale membrelor sau capului ce ii ingrijoreaza. Despre acest lucru voi vorbi in continuare.

Scopul consultului ortopedic al nou-nascutului este de a infirma o anomalie osoasa si de a vedea amplitudinea de miscare a fiecarei articulatii dar si comparativ. Principala caracteristica a malformatiei osoase este rigiditatea - astfel vom constata poate o pozitie sau postura anormala dar la mobilizare vom vedea ca un segment al corpului nu permite o amplitudine de miscare intocmai cu valorile normale pentru varsta.

 

Consultul se desfasoara urmarind fiecare segment al corpului, atat vizual cat si prin palpare si mobilizarea articulatiilor. Consultul trebuie facut prin miscari blande, bebelusul se poate opune la miscarile pe care le face medicul dar daca nu sunt efectuate manevre bruste copilul este in siguranta.

 

Examinarea se face cu copilul pe spate, dezbracat complet. Din acesta pozitie se urmareste simetria capului si a fetei, apoi se palpeaza fontanela anterioara (gaura ce se simte aproape de varful capului). Aceasta trebuie sa fie deschisa sub varsta de 3 luni. Se continua cu manevre blande de rotatie si aplecare a capului lateral si in fata pentru a verifica grupele musculare ale gatului si a exclude torticolisul muscular congenital.

 

Se urmaresc apoi membrele superioare incepand cu articulatia urmarului care trebuie sa permita o mobilizare importanta chiar de la aceasta varsta. Simetria este un element foarte important, ea putand sa ne atraga atentia asupra unei anomalii de dezvoltare osoasa sau a unui eventual dezechilibru muscularo-articular sau neuro-muscular. Cand bebelusul ajunge cu bratele paralel cu capul, simetric inseamna ca a atins pozitia corespunzatoare varstei lui. Cotul, antebratul si palma stau intr-o pozitie caracteristica: cotul flectat, antebratul rasucit cu palma in jos si manuta stransa. Acesta pozitie este pusa in special pe imaturitatea sistemului nervos. Ortopedul pediatru va efectua manevrele inverse care redreseaza pozitiile respective pentru a evalua pe de o parte amplitudinea miscarilor (se vor vedea eventualele retractii musculare) si pe de alta parte integritatea sistemului osos. Evaluarea palmei va numara degetele si pozitia lor.

 

Toracele fiind expus se va urmari simetria, amplitudinea miscarilor respiratorii, simetria muschilor pectorali si a mameloanelor.

Se continua cu evaluarea membrelor inferioare. Se urmareste lungimea fiecarui segment in parte (respectiv femurul pentru coapsa si tibia pentru gamba). Cu coapsele apropiate se va vedea o eventuala inegalitate. Se face abductia copsei (departarea genunchilor), se fac manevrele cunoscute ca "bicicleta" (intinderea alternativa a membrelor inferioare) pentru a vedea retractiile anterioare. Examenul soldului se termina prin cateva manevre de verificare a stabilitatii articulare. Este bine ca acest examen sa fie dublat de ecografia de sold, care ii creste valoarea diagnostica in ceea ce priveste displazia de sold (luxatia de sold).

 

Bebelusul are genunchii in O (este cracanat). Este important ca pozitia sa fie simetrica si curbura per ansamblu sa fie blanda. Se verifica apoi lungimea gambelor.

Pozitia picioarelor de multe ori atrage atentia parintilor deoarece ea reflecta pozitia intrauterina. Se verifica in primul rand supletea - rigiditatea punand semne de intrebare fie asupra dezvoltarii osoase fie a retractiilor musculare.

 

Examenul se continua cu bebelusul pe burta. Se urmareste forma capului. Se palpeaza crestele omoplatilor si coloana vertebrala. Se verifica supletea acesteia. Eventualele pete cutanate sau fire de par mai colorate la baza coloanei vertebrale pot indica o inchidere deficitara a vertebrelor si uneori chiar a maduvei spinarii. Ultimul lucru evaluat este forma picioarelor care este cel mai bine evidentiata vazuta de sus.

 

In practica mea recomand parintilor ca o parte din manevrele efectuate de mine sa le faca si ei cu blandete odata cu masajul general al bebelusului astfel incat micile retractii pe care le au sa dispara cat mai repede si bebelusul sa aiba miscarile articulare cat mai ample. Masajul este important ca de altfel si alte forme de stimulare care pregatesc copilul nou-nascut pentru o dezvoltare armonioasa.

Autor-Ortopedie-pediatrica
Despre autor

Numele meu este Cristian Oana, sunt medic ortoped pediatru de peste 10 ani. Cred in relatia medic pacient si nu cred in medicina ca industrie. Ne putem vedea si pe Google+,Facebook sau pe pagina de contact.