Genunchiul este articulatia de mijloc a membrului inferior si ca atare el sufera de multe ori secundar unei afectiuni la nivelul piciorului sau soldului. Datorita tesutului cartilaginos este mai rezistent la traumatisme in perioada copilariei dar cu inaitarea spre viata adulta patologia se schimba.

 

Afectiunile congenitale ale genunchiului sunt mai rare fata de sold sau picior, luxatia congenitala de genunchi sau absenta rotulei fiind doua afectiuni posibile la nou nascut dar din fericire destul de rare.

Problemele apar odata cu cresterea si sunt in general datorate afectarii cartilajului de crestere (in special tibial) sau formarii incomplete sau retractiilor musculare ce dezechilibreaza articulatia femuro-patelara. Mai frecvente sunt genu var (genunchi in paranteze) la varste mici iar spre adolescenta luxatia de rotula.

Afectiunile inflamatorii sunt similare ca si frecventa cu articulatiile soldului sau gleznei datorita sinovialei bogate a genunchiului. Traumatismele pot avea consecinte imediate sau la distanta prin afectarea cartilajelor de crestere. Cu cat copilul este mai mare cu atat patologia articulara (leziuni de menisc sau ligamente incrucisate) este mai frecventa si mai probabila in urma unui traumatism de genunchi.

In general investigatiile radiologice sunt cele care ne ajuta in diagnostic dar exista si particularitati cum sunt epansamentele articulare sau chistele sinoviale in care investigatia ecografica este de preferat.

Luxatia de rotula - Ortopedie Pediatrica

Tratamentul trebuie sa tina cont ca aceasta articulatie este influentata de cea de deasupra (soldul) si cele  de mai jos (glezna si piciorul) si ca atare corectiile trebuie sa cuprinda intai aceste articulatii daca este necesar pentru a prevenii recidiva pozitiei vicioase sau a afectiunii initiale.

Autor-Ortopedie-pediatrica
Despre autor

Numele meu este Cristian Oana, sunt medic ortoped pediatru de peste 10 ani. Cred in relatia medic pacient si nu cred in medicina ca industrie. Ne putem vedea si pe Google+,Facebook sau pe pagina de contact.