Platfus – picior plat valg – intre normal si patologic
Piciorul plat sau platfus-ul cum este cunoscut reprezinta aplatizarea boltii plantare uneori fiind asociata cu devierea si a calcaneului (calcaiului) asociere care poarta denumirea de plat valg. Pentru ca este frecvent intalnit la copii articolul se va referii in special la varianta care apare cel mai des si care este legata de piciorul copilului de varsta mica. Cred ca este foarte important ca fiecare parinte sa inteleaga unde sunt pericolele de aceea materialul este unul educativ si mai putin tehnic. Daca aveti intrebari specifice (tehnice) nu ezitati sa ma contactati.
Diagnosticul de picior plat (plat valg) se incadreaza la capitolul “normal in limita de varsta”. Mai precis este vorba de piciorul plat functional al copilului de varsta mica ce prezinta cateva caracteristici importante: este usor reductibil prin diferite manevre (ridicarea pe varfuri, intreruperea pozitiei ortostatice), nu asociaza contracturi musculare, nu asociaza boli neurologice, nu prezinta dureri, nu prezinta leziuni tegumentare.
Datorita acestor caracteristici temporizarea este tratamentul indicat cu urmarirea evolutiei (pentru a evita situatiile in care piciorul plat devine rigid si necesita un altfel de tratament). Aspectul acesta de picior plat este dat de laxitatea ligamentara specifica varstei si uneori de mostenirea genetica din partea unuia sau ambilor parinti. Deoarece situatia de fapt a copilului este una foarte buna orice actiune (ghete ortopedice, atele amovibile, tratament kinetoterapic etc.) pot avea ca si consecinta crearea unui handicap psihic si nicidecum vindecarea asa-zisei boli.
Piciorul plat veritabil (forma rigida) este consecinta unei boli ortopedice fie ea de origine neurologica (precum paralizia cerebrala sau IMOC), de origine musculara (distrofii musculare) sau de origine osoasa sau osteoligamentara (coalitii tarsiene, agenezii sau aplazii de membre sau segmente). Caracteristicile acestui diagnostic sunt: rigiditatea pozitiei uneori pana la ireductibilitatea totala, asocierea cu diferite boli cum am spus deja, leziuni tegumentare asociate, durere la mers apoi si la repaus, fara tendinta de corectie in evolutia bolii. Aceste caracteristici reprezinta totodata si semne de alarma in cazul in care forma initiala a fost cea supla de picior plat functional. In acest caz tratamentul este obligatoriu si specific fiecarei boli care a determinat practic instituirea acestei pozitii vicioase cu toate consecintele ei.
Asadar piciorul plat valg (platfus-ul) comporta o forma mobila, flexibila care nu pune probleme copilului fiind asociata cu laxitatea ligamentara specifica varstei si o forma rigida care va aduce cu sine o asociere de simptome toate consecinta bolii declansatoare si care necesita un consult de specialitate si un tratament in consecinta specializat.
Este foarte important de inteles ca forma mobila este de multe ori o adaptare a copilului mic la modificarile complexe ortopedice prin care trece pana la varsta de 7 ani si ca urmare blocarea articulatiilor piciorului in ghete ortopedice sau sustinatoare plantare pot afecta acest proces natural cu consecinta nefaste asupra altor articulatii poate nu la fel de usor adaptabile.
Atentie! Nu putine sunt situatiile cand se recomanda gresit tratamentul kinetoterapic sau cel ortotic. Fiti siguri ca indicatia este corecta atunci cand copilul are o suferinta.
Din punct de vedere al parintilor: piciorul plat (platfus-ul) este o postura care le sare in ochi si doresc sa o combata. De aceea la noi este foarte frecvent sa vezi acest tip de picior tratat fie cu ghete ortopedice fie cu sedinte de kinetoterapie ambele pentru motive "paramedicale" (de multe ori fara consult ortopedic).
Din punct de vedere al doctorului: piciorul plat (platfus-ul) este foarte des intalnit mai ales la varsta mica, iar medicul trebuie sa puna un diagnostic corect si complet (piciorul care este rigid de la inceput necesita obligatoriu tratament) si sa faca tot posibilul ca parintii sa inteleaga aceasta situatie particulara, ce anume sa urmareasca in evolutia pozitiei (vezi semnele de alarma ale piciorului rigid) si sa vina la un control de ortopedie pediatrica anual pentru a diagnostica la timp "virarea" (cei drept rara) catre o forma rigida de picior plat.