Perspectiva mea, pe care vreau sa  o transmit si parintilor cu care interactionez, fie fizic in cabinet, fie indirect prin mijloace electronice, este de responsabilitate fata de copilul lor. Chiar daca medicul este mai bine informat tu - parintele - esti cel care decizi ce este mai bine pentru copilul tau.

Interviul acesta este un dialog pe care-l port cu mine insumi atunci cand vad un pacient. Nu ma disociez de calitatea mea de tata, asa ca sfaturile pe care le dau parintilor in cabinet reflecta atat calitatea mea profesionala - medic ortoped pediatru - cat si cea de parinte.

Cristian Oana (tată): Ce este ortopedia pediatrica si de ce a fost necesara infiintarea ei ca specialitate separata?

Cristian Oana (medic ortoped pediatru): Specialitatea mea vede problemele osoase,articulare si musculare ale copilului, de cand este bebelus si pana se maturizeaza. Sunt multe diferente de abordare, in special ca tratament intre copil si adult, si unele tari au facut pasul acesta de administrare - dar medicii au ales ei de multa vreme sa se specializeze, fie ca proveneau din specialitatea chirurgie pediatrica (mai frecvent la noi) , fie din ortopedia de adulti.

Cristian Oana (tată): Cum se vede teama parintelui cand intra in cabinet si cum este interactiunea parinte-copil-medic?

Cristian Oana (medic ortoped pediatru): Intai luam legatura si facem prezentarile, apoi urmeaza cateva intrebari despre motivele pentru care se afla in cabinet si incep un dialog cu parintii si cu copilul, in cazul in care acesta este mai mare. Aici ii vad pe cei care sunt deschisi si netematori, dar si pe cei care au o parere deja de acasa, la acestia stresul este mai mare. Consultul este reprezentat din mers si manevre specifice pe care mi le-am sistematizat in timp pentru a nu traumatiza copilul inutil - timp in care le explic parintilor ce anume urmeaza sa fac si ce vad. In general, stresul se mai risipeste si incepe un dialog, dupa ce eu expun diagnosticul si recomandarile. Ma bucur cand aud intrebari - inseamna ca parintii au fost atenti si activi, iar aceasta  va da rezultate bune. Sunt si situatii in care parerea de acasa se lasa mai greu invinsa - daca ai investit timp, bani si energie intr-o directie si afli cu totul altceva este greu sa te rupi de consecventa si sa fi deschis. Ultima intrebare inainte de a incheia este "Mai aveti intrebari sau neclaritati?".

Cristian Oana (tată): Este o lume care interactioneaza mai usor indirect - retele sociale, bloguri. Cat de mult influenteaza aceasta interactiunea din cabinet?

Cristian Oana (medic ortoped pediatru): De-a lungul anilor am tot schimbat consultul si interactiunea in cabinet, in beneficiul copilului - consultul este tintit, dar complet (uneori copilul are dureri sau disconfort sau pur si simplu nu doreste o interactiune cu un strain si nu vreau sa prelungesc acest moment daca am vazut ce ma intereseaza).Vorbesc si in timpul manevrelor si le explic inca odata sau chiar de mai multe ori parintilor ce am vazut si ce recomand sa faca in continuare. Oricand sunt neclaritati parintii ma intreaba. Interactiunea este foarte buna, chiar daca sunt multe lucruri tehnice pe care le fac cunoscute parintilor in cabinet. In general nu urmaresc ceea ce se scrie despre mine: daca este "de bine" - mi-e frica sa nu devin superficial la gandul ca sunt apreciat; iar daca este "de rau", ajunge sa-ti pui intrebari fara raspuns. Toti cei care doresc sa ia legatura cu mine o pot face daca doresc, prin telefon sau e-mail.  Eu imi doresc ca parintele, impreuna cu copilul ,dupa ce pleaca din cabinet, sa fie mai bine informati, pentru a lua presiunea emotiilor si a putea actiona cat mai usor pentru rezolvarea problemelor sau la schimbarea conduitei legate de mers, pozitii si activitate motrica in general.

Cristian Oana (tată): Care sunt problemele cu care se confrunta parintii cand vin la un consult de ortopedie pediatrica?

Cristian Oana (medic ortoped pediatru): In ultimii ani vad in jurul a 3000-4000 de copii pe an. O parte mare dintre ei sunt nou-nascuti. Parintii ii aduc atat pentru consultul ortopedic, cat si pentru ecografia de sold. De multe ori sunt primul medic ce vede copilul, iar parintii sunt ingrijorati - pentru multi este primul si inca nu si-au reglat ritmul in familie. Ecografia de sold nu doare si nu iradiaza, de cele mai multe ori incep cu ea, apoi continui cu miscarile specifice de mobilizare articulara incepand de sus si terminand la picioruse. Consultul bebelusului urmareste miscarile articulare si dezvoltarea osoasa si este o ocazie foarte buna sa le explic si sa le arat parintilor cum sa interactioneze cu copilul si unde sa insiste. Cand copilul este mai mare ingrijorarea este legata de mers sau pozitia piciorului. Copilul va merge descult in cabinet si voi vedea impreuna cu parintii daca acolo este ceva ce necesita doar urmarire periodica plus cateva corectii in practica de zi cu zi sau avem nevoie de investigatii suplimentare (in general radiologice). La adolescent, problemele de postura si durerile articulare date de miscari repetate sunt mai frecvente - din fericire, putini cu indicatii de tratament.

Cristian Oana (tată): Unde si cum va gasesc parintii?

Cristian Oana (medic ortoped pediatru): Eu locuiesc in Bucuresti si acolo sunt cel mai usor de gasit, dar colaborez si cu clinici din Ploiesti si Targoviste. In Bucuresti fie iau legatura direct cu mine, prin intermediul site-ului (ortopedie-pediatrica.ro) si stabilim o intalnire la cabinetul meu, fie iau legatura cu clinicile cu care colaborez in localitatile din afara capitalei.