Am cuprins in spatiul intitulat picior patologia ce tine de articulatia gleznei si ale articulatiilor distal de ea. In general sunt articulatii complexe cu grade de libertate destul de reduse dar importante. Restrangerea anumitor miscari duce la cresterea stabilitatii, fapt absolut necesar mersului, dar blocarea lor in diferite patologii vor crea puncte de sprijin supraincarcate de presiune gravitalionala in mers sau statiune in picioare ce se vor traduce in durere sau alte semne clinice.

Pe grupe de varsta la nou-nascut ne intereseaza forma si pozitia precum si gradul de libertate al miscarilor articulare. Important este sa distingem din timp patologiile malformative (chiar dupa nastere) pentru a putea incepe un tratament precoce ale carui rezultate sunt superioare avand in vedere potentialul mare de regenerare pe care il are omul la varsta aceasta.

Dupa ce copilul s-a ridicat in picioare si a mers se observa forma in conditii de stres (copilul in picioare) care este un motiv frecvent de adresare la medic. Chiar daca nu exista si alte motive de ingrijorare in afara formei sau pozitiei piciorului, excluderea unei patologii malformative sau reumatismale cat si sfaturile primite sunt de multe ori motive suficiente pentru un control ortopedic la varsta aceasta.

In a doua parte a copilariei cat si in adolescenta patologia traumatica este mai frecventa prin suprasolicitarea unor grupe ligamentare in diferite pozitii de stres. In general amploarea leziunilor este limitata de elasticitatea crescuta a tesuturilor dar acest lucru aduce cu sine de multe ori intarzierea in prezentarea la medic si tratamentul tardiv cu rezultate uneori mai slabe (prin recidive sau consolidari defectuoase).

Autor-Ortopedie-pediatrica
Despre autor

Numele meu este Cristian Oana, sunt medic ortoped pediatru de peste 10 ani. Cred in relatia medic pacient si nu cred in medicina ca industrie. Ne putem vedea si pe Google+,Facebook sau pe pagina de contact.