Acest diagnostic nu are legatura cu un traumatism chiar daca un traumatism este cel care aduce pacientul in fata medicului. De ce ? pentru ca exista un complex anatomic ce favorizeaza plecarea rotulei din pozitia ei normala iar traumatismul initial nu este foarte puternic ci doar picatura care umple paharul. Intradevar impactul asupra pacientului poate fi dramatic mai ales daca se afla la primul episod: sangerare la nivelul articulatiei genunchiului (hemartroza) ce produce durere suplimentara pe langa cea produsa de traumatismul initial, limitarea miscarilor si de multe ori corectia spontana a luxatiei astfel incat medicul vede un pacient in suferinta cu un genunchi globulos prin hemartroza si dureros la orice miscare dar cu rotula neluxata.
Desi episodul poate parea un mic accident, odata cu evacuarea / rezorbtia sangelui articular si ameliorarea mobilitatii genunchiului, lucrurile nu trebuie sa continue fara tratament deoarece evolutia va fi spre agravare.
Ce se intampla de fapt? Pozitia rotulei nu este corecta nici inainte de traumatism si nici dupa. Ea este situata in lateral fata de normal. Aceasta pozitie este premergatoare luxatiei adevarate si este rezultatul dezechilibrului musculo-ligamentar de la nivelul genunchiului si uneori si dezechilibrul osos. De aceea unii medici recomanda in aceasta faza ca prim tratament reechilibrarea musculaturii prin tratament kinetoterapic (practic intarirea musculaturii deficitare). De la acest dezechilibru initial se produc, fara tratament, o seama de modificari anatomice unele musculo-ligamentare in sensul agravarii celor initiale apoi, prin contactul dintre rotula si condilul femural lateral, apar si modificari osoase si la nivelul cartilajului articular (leziuni de tip artrozic).
Ce este de facut? In primul rand trebuie apreciat care este stadiul corect al tuturor deformarilor si dezechilibrelor. Cum am spus unii medici recomanda initial un tratament kinetoterapic dar cazurile de succes sunt limitate pe de o parte pentru ca leziunile sunt mai avansate iar pe de alta parte de dificultatea de a-si schimba obiceiurile si de a urma un tratament zilnic pentru recuperarea deficitului muscular. Tratamentul care are cele mai bune rezultate este cel chirurgical si in marea majoritate a cazurilor este singurul corect. Desigur cu cat mai devreme cu atat mai putin extinsa va fi si interventia chirurgicala, iar acest lucru poate decide luarea unei hotarari favorabile copilului daca este cunoscut din timp.
Atentie insa, tratamentul chirurgical trebuie efectuat in stransa legatura cu toate cauzele care au dus la luxarea rotulei altfel el poate fi un dezastru. Tehnicile moderne de refacere ligamentara au facut ca rezultatele sa fie incurajatoare dar diagnosticul corect si complet este cel care va reda pacientului o viata normala.