Picior varus equin – caracteristici si tratament inca de la nasterea bebelusului
Piciorul varus equin este diagnosticul unei malformatii ce apare in viata intrauterina si care persista toata viata. Am ales aceasta definitie pentru urmatoarele aspecte:
- Pozitia de referinta este de varus (piciorul este rotat spre interior) si equin (piciorul este in prelungirea gambei)
- Malformatie deoarece modificarile anatomo-patologice sunt atat de importante incat sustin acest lucru
- Diagnosticul poate fi pus intrauterin (prin ecografia morfologica) fapt ce conduce la pregatirea familiei pentru momentele postpartum de tratament al copilului
- Persista toata viata pentru ca in pofida tratamentului corect condus nu se va obtine niciodata anatomia unui picior normal – tinta este functionalitatea piciorului
Chiar daca din definitie prognosticul unei asemenea suferinte pare sumbru tratamentul actual este relative facil si cu rezultate functionale extraordinare. Meritul il are profesorul american Ponseti care la mijlocul anilor ’60 a stabilit o metoda de imobilizare in aparate gipsate successive care a dat rezultate mult superioare tehnicilor folosite pana atunci. Rezultatele certificate dupa studii de peste 30 de ani au impus aceasta metoda ca standard de calitate-cost.
Concret – parintii pusi in situatia aflarii acestui diagnostic au urmatoarele lucruri de indeplinit:
• Contactarea unui specialist in ortopedie pediatrica (deoarece diagnosticul poate fi pus cum am spus mai devreme intrauterine)
• Urmeaza o serie de imobilizari gipsate in pozitii de corectie succesiva care in final corecteaza pozitia de varus si cea mai mare parte a equinului (uneori chiar si aceasta pozitie este corectata)
• Interventie chirurgicala minim invaziva ce permite inlaturarea equinului residual
• Ortezare initial timp indelungat apoi doar pe perioada noptii in atele Denis Braun
Acesta este schema de tratament cu eventuale mici modificari in functie de particularitatea copilului si a situatiilor intalnite in derularea tratamentului.
La sfarsitul acestui tratament piciorul copilului este suplu, mai mic decat un picior normal dar functional. Examenul radiologic va arata persistenta in grade diferite a malformatiilor structurale si de pozitie a oaselor piciorului, dar , cum am precizat inca din debut, scopul tratamentului este functionalitatea.
Durata tratamentului este intre 2 si 4 ani :
• perioada initiala mai stresanta pentru copil si parinti (ma refer la imobilizarile gipsate succesive) 6-8 saptamani
• momentul operator obligatoriu in cazul in care pozitia de equin nu este complet corectata urmat de imobilizare gipsata pentru alte 3 saptamani
• initierea imobilizarii in atele Denis Braun imediat cu suprimarea imobilizarilor gipsate (ortezare 3 luni 24h/zi apoi se reduce in functie de evaluarile clinice periodice la 18h/zi apoi doar noaptea pana la cel putin 2 ani)
Momentele delicate sunt aflarea diagnosticului, acomodarea copilului cu imobilizarea gipsata iar apoi acomodarea cu ortezele de picior.
Atentia parintilor in cazul imobilizarilor trebuie sa fie spre verificarea coloratiei distale a tegumentelor si a zonelor de presiune, de asemenea protejarea mai ales la baia zilnica a aparatului gipsat deoarece deteriorarea acestuia poate compromite evolutia asteptata de medic. In general aceste dificultati sunt trecute cu bine prin cooperarea cu echipa medicala.
Dupa varsta de 4 ani se mai pot observa recidive ale pozitiei si de functionare a piciorului care pot impune o noua serie de imobilizari gipsate succesive corectoare sau o noua interventie chirurgicala (de asemenea minima).
Recomand evaluarea ortopedica a bebelusului inca de la nastere deoarece este o asociere frecventa intre diferite boli|malformatii ortopedice. In primul rand trebuie exclusa displazia soldului ce netratata duce la luxatie - fapt care se face combinand examenul clinic ortopedic cu ecografia de sold.