7 Motive pentru a efectua o ecografie de sold bebelusului tau si a evita luxatia de sold
Ecografia de sold este o investigatie neinvaziva a soldului nou-nascutului. Varsta pana la care aceasta investigatie se poate face este 4-6 luni de viata sau chiar mai tarziu in cazul soldului displazic (cu probleme). Dupa aceasta perioada articulatia soldului se maturizeaza si intre raza ecografica si obiectul de examinat (respectiv cotilul acetabular) se interpune un element dur (capul femural osificat deja) care mascheaza reperele ecografice.
Varsta optima pentru examinare este imediat dupa nastere. De ce? Pentru ca examinarea are ca scop depistarea precoce a deformarilor articulatiei soldului si ,odata cu diagnosticul, tratamentul cat mai devreme al acesteia. De multe ori insa medicul neo-natolog recomanda ecografia de sold la 4-6 saptamani pentru a lasa timp articulatiei sa se maturizeze (dar discutia este poate prea tehnica pentru scopul acestui articol).
Rezultatele se apreciaza imediat. Ecografia de sold este o investigatie standardizata multumita Profesorului Graf din Austria care a pus-o la punct in cele mai mici detalii. Imaginile arata o ecografie de sold efectuata dupa aceasta metoda cu masuratorile specifice metodei in imaginea din dreapta.
Evidentierea in timpul ecografiei de sold a unei articulatii imature impune repetarea investigatiei in jurul varstei de 6 saptamani si eventual si la 3 luni. In cazul soldurilor displazice se alege o forma de tratament corespunzatoare displaziei din acel moment (punerea practic a soldului in pozitia de siguranta). Uneori cea mai indicata forma de tratament este aparatul gipsat pelvi-pedios dar acest tratament este rezervat cazurilor de displazie avansata.
Urmarirea evolutiei se face de asemenea prin ecografia de sold si se poate stabili daca tratamentul indicat a fost util, daca soldul s-a maturizat, daca displazia de sold are tendinta de redresare sau din contra evolutia este negativa.
Un sold examinat ecografic si apreciat ca matur sau maturizat inseamna ca acea articulatie nu se mai poate luxa decat in alte conditii patologice asociate (cum sunt infectiile sau inflamatiile soldului, afectari musculare primare sau secundar unei afectiuni neurologice). Aceasta inseamna ca un sold normal ecografic se va dezvolta corect si complet daca nu intervin factori asociati.
Ecografia de sold este o investigatie poate nu asa de usor de inteles dar cu multe avantaje fata de examinarile clasice. Un mare avantaj este standardizarea oferita de metoda Graf care pune diagnosticul impreuna cu examenul clinic in peste 98% dintre pacienti (fata de cele 80% in cazul radiologiei clasice).
Un alt element important despre ecografia de sold la nou-nascut este aportul ei in depistarea bolii displazice in formele ei initiale. Astfel, daca examinarea ecografica este facuta corect, ea aduce multe elemente suplimentare intr-o perioada de viata foarte precoce. Unele tari au inceput sa faca aceasta investigatie tuturor nou-nascutilor ca si procedura de screening valorificand astfel aceasta resursa de investigatie neinvaziva. Totusi examenul clinic are mai multe elemente de urmarit la acesta varsta asa ca ecografia de sold nu are cum sa substitue examinarea ortopedica propriu-zisa. Elementul important in ceea ce priveste soldul este evaluarea balantei partilor moi care pot dezechilibra bazinul in ansamblu si care scapa examinarii ecografice care pune accent pe evaluarea partilor osoase (respectiv cotilul acetabular). Ca urmare recomandarea este ca impreuna cu ecografia de sold sa fie efectuata si examinarea clinica riguroasa.
Afla mai multe despre displazia si luxatia de sold