
Este un subiect de prima pagina atat in patologia copilului cat si a adultului. Importanta ei atat in statica cat si in dinamica duce ca patologia sa fie frecventa.
La nou-nascut este important sa diagnosticam din timp malformatiile vertebrale pentru a putea aprecia stabilitatea coloanei vertebrale ca intreg si capacitatea ei functionala. Curburile din planul sagital (copilul vazut din lateral) nu exista la aceasta varsta ele dezvoltandu-se pe masura ce functia musculara creste iar copilul este capabil sa-si tina capul, sa stea in sezut sau sa se ridice in picioare.
Malformatiile dobandite scolioza sau cifoza apar cel mai frecvent in apropierea pubertatii. Diagnosticul este pus initial clinic si confirmat radiologic. Nu toate posturile vicioase ale copilului de la aceasta varsta trebuie sa beneficieze de examinare radiologica, care poate induce in eroare daca nu este facuta standardizat, dar pentru a exclude o patologie malformativa este nevoie de un examen competent.
Exista de asemenea patologie inflamatorie in special la varsta mai mare mai frecvent legata de articulatiile cu bazinul.
Patologia discului intervertebral poate sa-si aiba debutul in cursul adolescentei dar este in general mai frecventa in viata adulta fiind de multe ori o patologie degenerativa.