Soldul este o articulatie mare care are un grad de miscare important. De asemenea este articulatia care face trecerea de la trunchi la membrele inferioare. Cele doua particularitati fac ca aceasta articulatie sa fie supusa unui stres ridicat si ca atare exista o patologie frecventa si variata care intereseaza aceasta articulatie.
Copilul trebuie sa fie investigat inca din primile clipe de viata deoarece displazia/luxatia soldului dar si alte patologii congenitale sunt destul de frecvente. Varsta copilariei mici (sub 4 ani) poate aduce afectarea sinovialei articulare – sinovita de sold sau sinovita tranzitorie, copilaria mijlocie (4-8 ani) maladia Legg Calve Perthes sau identificarea unui viciu de rotatie (coxa antetorsa) dar si cresterea numarului traumatismelor, iar copilaria mare sau adolescenta odata cu degenerarea fiziologica a cartilajelor de crestere pot aduce epifizioliza.
Exista patologii precum inegalitatea de membre sau artrita juvenila rezistenta la tratament a caror simptome debuteaza intr-o anumita perioada si care se accentueaza sau agraveaza in timp, altele, cum sunt chistele osoase, au evolutie spre vindecare odata cu varsta.
In ceea ce priveste investigatiile la varsta mica ecografia evalueaza acesta articulatie (pana la 4-6 luni) apoi adata cu osificarea nucleului capului femural lasa locul radiologiei. Procesele inflamatorii beneficiaza de asemenea de aportul ecografiei care evidentiaza diferenta de lichid articular intre dreapta si stanga dar pentru structura formatiunilor moi rezonanta magnetica este folosita. Formatiunile tumorale sunt identificate cel mai des prin imagini radiologice simple apoi completate de tomografie computerizata sau rezonanta magnetica daca este cazul. De altfel fara cateva particularitati radiografia este investigatia de ales in ortopedia pediatrica.