Membrul inferior are cea mai bogata patologie in ortopedica pediatrica. Acest fapt se datoreaza in primul rand faptului ca ne sprijinim pe ele (membru portant) ceea ce accentueaza micile imperfectiuni fie de rotatie fie de angulatie.

 

Un capitol special este reprezentat de afectiuni ale mersului unde ortopedia pediatrica este doar una dintre cheile spre diagnosticare si tratament. De cele mai multe ori trebuie sa iei in considerare o cooperare cu medici neurologi pediatri, medici in specialitatea Recuperare, medicina fizica si balneologie, medici imagisti pentru a ajunge la cel mai bun rezultat.

Imediat dupa nastere atentia este acordata deformarilor la nivelul soldului si picioarelor. Investigatii specifice cum este ecografia de sold la nou-nascut, metode de tratament specifice (metoda Ponseti in piciorul varus equin ) aduc lumina unde in urma cu putine decenii suferinta copilului era regula in ciuda eforturilor medicului ortoped pediatru.

 

La cateva luni de la nastere se poate constata mai vizibil afectarea neurologica din paralizia cerebrala (IMOC) care necesita in primul rand sustinea familiei prin intelegerea bolii si inceperea unui tratament care este continuu vizand in primul rand prevenirea unor deformari viitoare si o cat mai buna motricitate.

 

La varsta mersului se va observa de catre parinti si bunici o alta postura a juniorului in statica si mers diferita de cea a adultului, motiv de ingrijorare si de prezentare la un consult de rutina in cabinetul de ortopedie pediatrica. De cele mai multe ori diagnosticul este incadrat in normalul pentru varsta dar consultul va aduce un pic de lumina pentru parinti in cazul in care medicul are rabdarea sa puncteze lucrurile esentiale in dezvoltarea copilului.

 

Afectarea vascularizatiei capului femural (maladia LCP) la o grupa mai mare de varsta (4 ani si peste), alunecarea capului femural pe cartilajul de crestere (epifizioliza) in jurul varstei de 10-12 ani impreuna cu traumatismele diverse sunt patologii mai frecvente in copilaria mijlocie.

Inspre adolescenta patologia genunchiului in special luxatia de rotula pune cele mai multe probleme, genunchiul fiind articulatia care tinde sa preia si sa corecteze deformarile articulatiilor de sus si de jos dar uneori este depasit si apare suferinta. Orice patologie asupra genunchiului trebuie investigata tinand cont de acest aspect altfel recidiva si continuarea suferintei este mai probabila.

Autor-Ortopedie-pediatrica
Despre autor

Numele meu este Cristian Oana, sunt medic ortoped pediatru de peste 10 ani. Cred in relatia medic pacient si nu cred in medicina ca industrie. Ne putem vedea si pe Google+,Facebook sau pe pagina de contact.